Ο Δρ. Στέλιος Στυλιανίδης είναι Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Αθηνών, το 1978 έλαβε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στη Γαλλία (Paris XII), όπου και εργάστηκε στη συνέχεια στους τομείς της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της εφαρμογής της Ψυχανάλυσης στο Δημόσιο Τομέα.
Είναι ιδρυτής και τ. Επιστημονικός Διευθυντής (1989-2015) της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.). Από το 2016 είναι Επιστημονικός Σύμβουλος στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και τ. Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR, 2000-2004). Από το 2020 διατελεί Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ.
Ο Δρ. Στυλιανίδης είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA), καθώς και ομαδικός αναλυτής, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας (ΕΕΨΨΟ) και της Société Française de Psychothérapie Psychanalytique de Groupe (SFPPG).
Έχει διατελέσει, κατά τα έτη 2009-2011, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Ψυχική Υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Διετέλεσε επίσης Διοικητής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Νταού Πεντέλης (2001 – 2004) και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Χαλκίδα (1989-1997).
Ο Δρ. Στυλιανίδης έχει επαγγελματική εμπειρία (κλινική εμπειρία, έρευνα και διαχείριση) στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία πρωτοστάτησε στον αγώνα για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και την Αποασυλοποίηση στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων συνετέλεσε στη μεταφορά και επανένταξη χρόνιων ασθενών από το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου (ΚΘΛ), το Ψ.Ν. Δρομοκαΐτειο και το ΨΝΑ Δαφνί. Το πεδίο ενασχόλησής του στην Ελλάδα περιλαμβάνει το μετασχηματισμό των ψυχιατρικών υπηρεσιών, την ενσωμάτωση της Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη δικτύωση των υπηρεσιών στην κοινότητα. Κατά τα έτη 2010-2012, διετέλεσε Αντιπρόεδρος στην Ομάδα Εργασίας για την Αναθεώρηση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης (Ψυχαργώς).
Έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία και συνέχιση του κινήματος των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, έχοντας πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό κ.ά.) για την ενδυνάμωση, την εφαρμογή του μοντέλου Recovery και την προστασία των δικαιωμάτων στην ψυχική υγεία. Έχει μακρά εμπειρία σε παρεμβάσεις εποπτείας και εκπαίδευσης σε στελέχη υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οργανισμών, νοσοκομείων και εταιρειών.
Από διετίας ασκεί ψυχαναλυτική εποπτεία στην ομάδα εργασίας του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης σε Πρόσφυγες της ΕΠΑΨΥ για την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ έχει πραγματοποιήσει σειρά παρουσιάσεων σε συνέδρια με θέμα την φροντίδα της ψυχικής υγείας των προσφύγων και των μεταναστών. Από το 2011 έως το 2017 ήταν επιστημονικά υπεύθυνος για το ερευνητικό πρόγραμμα «Μελέτη των Αναγκαστικών Νοσηλειών στην Αττική», και από το 2018 μέχρι σήμερα επιστημονικά υπεύθυνος στην πολυκεντρική έρευνα «Μελέτη των Αναγκαστικών Νοσηλειών στην Ελλάδα».
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 160 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού άρθρων στον ελληνικό δημόσιο τύπο.
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις
⦁ Stylianidis S., Stylianoudi M.G.-L & Chondros P. (2005). Prejudice and Institution, Change and Resistance: Dismantling the Children’s Psychiatric Hospital of Attica. In: Georgiopoulos A. & Rosenmaum J. (eds) Perspectives in Cross cultural psychiatry, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia
⦁ Stylianidis S., Pantelidou S., Chondros P. (2007). Unités mobiles de santé mentale dans le Cyclades. L’ Information Psychiatrique 83: 682-688
⦁ Stylianidis SF, Pantelidou SM, & Chondros PC. (2008). Evaluation of the rehabilitation process in Greek Community Residential homes: resettlement from Greek Psychiatric Hospitals. International Journal of Psychosocial Rehabilitation. 13(1), 31-38
⦁ Stylianidis, S., & Pantelidou, S. (2008). Intégrer la Sante Mentale dans Communauté des Cyclades (Grèce). L’expérience de Paros. Ville et Santé Mentale. Paris.
Πρόσφατη Ερευνητική Δραστηριότητα
⦁ Επιστημονικός Υπεύθυνος της έρευνας «Κοινωνικός Αποκλεισμός και Ψυχική Υγεία στη Μητροπολιτική Αθήνα» Οκτώβριος 2010 – Μάρτιος 2011, σε 356 άτομα, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
⦁ Επιστημονικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, Daphne III, κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας, Σεπτέμβριος 2010 – Σεπτέμβριος 2012.
⦁ Επιστημονικός Υπεύθυνος της έρευνας με θέμα «Εκούσια και Ακούσια νοσηλεία στο ΨΝΑ Δαφνί και ΓΝΑ Σισμανόγλειο», Οκτώβριος 2010, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
⦁ Επιστημονικός Συντονιστής Προγράμματος Δράσεων Προαγωγής Ψυχικής Υγείας σε εφήβους και εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες, την Εύβοια και τα Βόρεια Προάστια Αττικής, Σεπτέμβριος 2010 – Ιούνιος 2013, ΕΠΑΨΥ
Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το βιογραφικό απο εδώ: